Pohjoisen merirakentamiseen erikoistunut yritys tilasi Nanopinnalta valokatalyysipinnoitteen kaikille aluksilleen varmistaakseen miehistön turvallisuuden ja alustensa hygieenisyyden. Yritys katsoi, että pinnoite on vähentänyt merkittävällä tavalla miehistön sairastelua.
Nanopinta Oy:n tarjoama valokatalyysipinnoite sopii asennettavaksi kohteisiin, jossa vaaditaan korkeaa hygieniatasoa. Merirakentamisen saralla toimiva yritys oli jo aiemmin luottanut valokatalyysin avulla toimivaan pinnoitteeseen ja todennut sen toimivaksi. Nyt he halusivat aluksiinsa uusintakäsittelyn.
Merellä oleskellaan tiiviisti yhdessä ahtaissa ja pienissä tiloissa. Kaikki taudinaiheuttajat tarttuvat pinnoilta herkästi, joten jos yksi sairastuu, seuraa isompi joukko pian perässä. Tämä luonnollisesti on haastavaa työskentelyn kannalta. Sairauspäivät tulevat myös yritykselle kalliiksi.
– Aluksissa on yhteiset vessat, keittiöt ja lepotilojen sängyt. Korona-aikana yritys oli ottanut aluksiinsa valokatalyysikäsittelyn ja nyt he katsoivat, että pinnoituksen voisi uusia. Käsittelyn avulla vähennetään sairastelusta johtuvia kustannuksia, Nanopinta Oy:n toimitusjohtaja Nikolas Romppainen mainitsee.
Valokatalyysipinnoite sopii kaikille materiaaleille, jopa tekstiileille
Titaanidioksidia nestemäisessä muodossa sisältävä Nanopinnan valokatalyysipinnoite tuhoaa bakteerit ja pienhiukkaset valon avulla. Ilmiö toistuu myös luonnossa: auringonvalo tuottaa hydroksyyliradikaaleja, jotka hajottavat ilman epäpuhtaudet vaarattomiksi yhdisteiksi hapetusreaktion avulla. Virukset ja tartuntataudit eivät siis selviä valokatalyysipinnoitteella käsitellyillä pinnoilla.
Aluksilla Nanopinta käsitteli valokatalyysipinnoitteella aivan kaiken, mihin miehistön voisi kuvitella koskevan: ovenkahvat, penkit, kahvinkeittimen, mikron luukun ja niin edelleen. Pinnoite torjuu pöpöjä ja hylkii likaa. Antistaattisena se vähentää pinnoille kertyvää pölyä. Asennustyöt toteutettiin ripeässä aikataulussa vuoronvaihtojen välissä, jotta toimenpide aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa yritystoiminnalla.
– Ei oikeastaan ole paikkaa, johon pinnoitetta ei voisi laittaa. Se sopii jopa tekstiileille. Pinnoite hajottaa myös homeen hajua ja sillä voidaan käsitellä vaikkapa tekstiilipintaisia sohvia, Nikolas Romppainen sanoo.
Valokatalyysipinnoitteella tehdyn käsittelyn jälkeen pintoja ei tarvitse enää desinfioida, vaikka joku saapuisikin alukselle sairaana: pinnoitteen kanssa kosketuksiin joutunut virus ei kauaa jatka elämäänsä. Pinnoite kestää hyvin kulutusta, pesua ja siivousta, joten sen vaikutus on kestää flunssakaudesta toiseen.
– Yritys on kokenut, että pinnoitteesta on apua sairauksien leviämisen ehkäisemisessä. Ja käsittelyn voi tarpeen mukaan aina parin vuoden välein uusia, Romppainen huomauttaa.